Отговор на най-често задавания въпрос в денталната медицина от личния опит на д-р Малина Димитрова.

Този въпрос чувам повече от 12 години, когато започнах практиката си като дентален лекар.

За да отговоря категорично и максимално обосновано, бих искала да споделя с вас личния си опит с тази така популярна и желана от пациентите процедура.

Започнах да избелвам зъбите си преди повече от 13 години /и още имам здрав емайл ;)/. Започнах от суета, кой не иска бели зъби?След това го чувствах като мой професионален дълг, тъй като исках всичко, което предлагам на моите пациенти, да бъде пробвано първо от мен самата. Само така можех да съм сигурна, че предлагаме изтествани, работещи и най-добри дентални процедури на нашите пациенти.

Какво по-добро от това пациент да чуе от лекуващия го доктор “Аз направих същото за мен“?

Първото си избелване направих с изработени специално за моите зъби шини за домашно избелване. Понеже зъбите ми по онова време имаха белези от изтриване и бяха по-чувствителни, предприех избелване с т.нар. нощен гел – има по-ниска концентрация на активната съставка и затова се прилага през цялата нощ. След 4 нощи с шините с гел в устата имах ослепително бели зъби. Няма смисъл да казвам, че станах заклет фен на тази процедура, и винаги имам по 1 шприца избелващ гел в хладилника си „за специални случаи“ 😉 .

И до ден днешен използвам същата техника за избелване, само че вече правя „по-мързеливия“ вариант – използвам дневен избелващ гел, с който се стои само 20-30 минути, а зъбите заблестяват както никога преди!

Избелавне на зъбите - уврежда ли то емайла?

Пациентите, които вече съм консултирала по темата с избелването, знаят, че имам пристрастие към домашното избелване с шини. Защо? Защото след вземането на отпечатъци от горната и долната дъга получавате шини, индивидуално изработени по вашите зъби, които си остават ваши и можете да ползвате толкова дълго, колкото решите (моите първи шини използвах 5 години, след което носих брекети и се наложи да си направя нови). Така можете да бъдете гъвкави по отношение на това кога, къде и колко се избелвате.

Представете си, че имате повод (рожден ден, официална вечеря, купон) и искате да освежите белотата на зъбите си, но поради многото ангажименти нямате време дори да си изгладите тоалета за празника, камо ли да минете през ROI Dental Clinic за едно бързо избелване. Прибирате се, измивате си зъбите /3 минути/, слагате шините с гела в устата и докато взимате душ, гладите си тоалета и се обличате – ха! Имате и светнали от белота зъби!

Когато вече имате индивидуално изработени шини, единственото нещо, което трябва да си набавяте, е избелващ гел. Когато моите пациенти се чудят кой гел да предпочетат – дневен или нощен, аз им препоръчвам да вземат по 1 шприца и от двата вида. Като решат кой им харесва повече (или постига по-бързи и добри резултати), да продължат да ползват него за блестящата си усмивка.

През годините изпробвах различни марки избелващи гелове – по-силни, по-слаби, едни пациенти искаха със специален вкус, други пък да действат бързо… В ROI Dental Clinic сега предлагаме на нашите пациенти само една марка избелващи гелове – тази, която вече 13 години използвам за моята бяла усмивка, и която вече 13 години дава блестящи усмивки и на моите пациенти.

Ако трябва да обобщя всичко, което споделих с вас, и да отговоря на въпроса: „Избелването уврежда ли емайла?“, ще кажа: Категорично НЕ, избелването не уврежда емайла на зъбите. Винаги обаче има едно АКО! Избелването не уврежда емайла на зъбите САМО АКО е направено след консултация с професионалист, задължително след почистване на зъбите за първоначалното избелване и чрез употребата на проверени и одобрени за употреба избелващи гелове.

Последен съвет! Не приемайте за достоверни информациите онлайн или в други канали, които са публикувани не от дентални практики и дипломирани лекари!

С пожелания за здрави и блестящи усмивки,

Искрено ваша,

Д-р Малина Димитрова

ROI Dental Clinic