В моята професия (сигурна съм, че това важи и за всяка друга) от изключително значение е посещаването на обучения с цел непрекъснато повишаване на квалификацията. Още по-важно е, веднъж придобил дадена квалификация и усвоил някаква техника, човек да не престава да следи новостите в занаята. Денталната медицина се развива бързо – навлизат все по-нови и по-модерни апарати за улесняване на доктора в диагностиката и лечението на пациентите, усъвършенстват се материалите, с които се работи в устата на пациента, подобряват се съществуващите и се измислят нови техники за работа.

Двудневният курс по пародонтална хирургия, който посетих в средата на септември, беше изключително полезен както в теоретично, така и в практическо направление. С останалите колеги от курса направихме доста практически упражнения на всички показани техники, обменихме ценен опит помежду си.

Пластичната пародонтална хирургия е една доста подценявана област от денталната медицина, а всъщност е много важна и може да се окаже в много случаи „зъбоспасяваща“. Защо?

Защото тъканите, които държат зъбите, са костта, венците и периодонталният лигамент /това са едни много тънки косъмчета, които придържат корена на зъба към костта и осигуряват минимална подвижност/. За да бъдат зъбите здраво захванати, да не се клатят и да осигуряват функцията, която им е отредена /отхапване, сдъвкване на храната/, трябва да има здрава и в достатъчно количество кост и венец и периодонталният лигамент да е здрав.

Дентален кабинет по ортодонтия | ROI Dental Clinic

При много пациенти обаче наблюдаваме стопяване на костта и изтъняване и „свличане“ на венеца по корена на зъба /пациентите казват, че им се оголват венците/. Причините за това могат да бъдат: възпаление на венците, възпаление на костта, възпаление на нерва на зъба, травматично четкане, травма от захапката или неправилна позиция на зъба. В тези случаи ако не се вземат правилни мерки навреме, може да се стигне до загуба на зъб и трудно възстановяване след това с имплант поради загубените костни тъкани и венци.

Техниките, които се прилагат в случаите с костни джобове, включват пластика на костта с цел намаляване на джобовете около зъбите и по-лесно поддържане на правилна хигиена от страна на пациента, може дори при определени условия да се запълни джоба с изкуствена или собствена кост.

Техниките за пластична пародонтална хирургия на венците целят удебеляване, а където е възможно и възстановяване, на изтънелия и отдръпнат венец. Да, техниката е хирургична, но при спазване на дадените инструкции възстановяването минава бързо и леко, с малък дискомфорт, минимален оток и със страхотен краен резултат, който може да осигури запазване на зъбите за много по-дълго време.

Като заключение ще кажа, че всеки трябва да се грижи не само за зъбите си, но и за зъбодържащите тъкани – венци и кост. При проблеми от страна на зъбодържащите тъкани непременно потърсете професионален съвет как да удължите живота на зъбите в устата и вземете нужните мерки. Само така можете да си гарантирате, че ще се радвате дълги години на естествените си зъби, с които да се усмихвате и храните качествено.

С пожелания за здрави и блестящи усмивки,

Искрено ваша,

Д-р Малина Димитрова

ROI Dental Clinic