Скъпи приятели и пациенти, ROI Dental Clinic е клиника, профилирана в областта на ортодонтията и имплантологията. Но за да отговорим на нуждите и желанията на нашите пациенти, предлагаме пълния спектър от дентални услуги. 

Винаги сме държали да бъдем максимално открити към вас, да ви обясним стъпките на лечение, за да се чувствате спокойни и да знаете, че сте в добри ръце, които ще се погрижат за вашето здраве. Ето защо всеки месец ще ви представяме отделна услуга с повече информация какво представлява, как се изпълнява и какви предимства може да ви донесе.

Този месец ще ви запознаем със стъпките, които нашата клиника прави, за лечение на кариеси чрез композитни възстановявания. Композитът е фотополимеризиращ материал за възстановяване на зъби след почистване на кариес. Той имитира цвета на зъба и може да се скулптира /за разлика от амалгамата например/, за да възстанови идеално анатомията на зъбите. 

За кои пациенти е приложима?

От композитно възстановяване може да се възползва всеки, който има кариес или друго разрушение по зъба. 

Как се извършва самата дентална манипулация?

Когато в клиниката дойде пациент за лечение на кариеси чрез композитно възстановяване, задължително първо му поставяме местна упойка, за да не усеща никаква болка по време на работа. Това е един от задължителните ни параметри – да ви осигурим максимален комфорт по време на лечението.
След което преминаваме към почистване на кариозната маса, оформят се останалите зъбни тъкани за възстановяването и се поставя кофердам. Кофердамът представлява гумено платно, което се поставя около зъбите, които подлежат на работа. Целта му е да осигури суха среда за залепването на материала към зъба, което гарантира здраво прилепване на композитното възстановяване и минимизира риска от развитие на вторичен кариес. Кофердамът е задължително условие за качествена работа в съвременната дентална медицина.

След поставянето на кофердам започва самото възстановяване на зъба. Характерно за работата с композит е, че се нанася послойно, на няколко малки порции, всяка от които се „светва“ с фотополимерна лампа. Композитът позволява скулптиране и възстановяване на естествената анатомия на разрушения от кариес зъб. Това е важно не само за естетичния вид на възстановения зъб, но и за функционалната му ефективност.

След възстановяването на цялостната анатомия на зъба с всички характерни фисури и туберкули, се проверява захапката и се полира до огледален блясък.

Благодарение на развитието на композитите и адхезивната стоматология, много зъби са били „пощадени“ от изпиляване за коронка, а вместо това им е направено композитно възстановяване. 

Как е добре да се поддържат зъби с композитни възстановявания?

Зъбите, възстановени с композит, не изискват специална поддръжка – грижете се за тях както за здравите си зъби. Почиствайте с конец междузъбните пространства – това  предпазва от развитието на скрити кариеси. Измивайте зъбите сутрин и вечер с паста за зъби. Не пропускайте профилактичните прегледи и почиствания на зъбите два пъти годишно.

ROI Dental Clinic е плод на дентален опит и доказан професионализъм, предаван от вече трето поколение специалисти. През годините разрешихме стотици казуси и помогнахме за лечението, по-доброто здраве и самочувствие на много наши пациенти.

Ето няколко случая от нашата практика:
лечение на кариеси
лечение на кариеси чрез композитни възстановявания

Нека сбъднем и вашата мечта за красива усмивка. Ако желаете да се възползвате от композитни възстановявания в ROI Dental Clinic, е необходимо първо да запазите час за преглед на тел. +359 888 899 100.

Благодарим ви, че ни мотивирате постоянно да се учим и развиваме!