Днес ще ви разкажем какви са последните тенденции, прилагащи се при зъбно протезиране.

Както всяка друга област, така и различните специалности от денталната медицина търпят непрекъснато развитие. Ние, като екип от професионалисти, следим всяка новост и преминаваме обучения, защото поемаме отговорността за вашата инвестиция с ясното съзнание, че можем да ви предложим най-подходящото и работещо лечение.

Ето и кои са едни от новостите:

Промяна в използваните материали

Години наред металокерамичните конструкции бяха стандарт в материалите за зъбно протезиране и водеха класацията пред останалите материали /металопластмаса напр./ по отношение на естетиката. През последните години обаче металокерамиката отстъпва пред циркониевите и изцяло керамичните конструкции по редица причини.

Цирконият е бял метал, което дава няколко предимства:

  • Няма опасност от „сивеене“ на ръба на коронката.
  • Може да се „оцветява“, за да имитира цвета на зъба, който се възстановява.
  • Чудесна здравина и естетика при възстановяване на задни зъби.
  • Предпочитан материал при изработването на надимплантни коронки.

Керамиката от своя страна идва на помощ, когато областта, която възстановяваме, има високи естетични изисквания. Тя има страхотен блясък, който не се губи с времето, непоема оцветявания от храни и напитки.

зъбно протезиране в ROI Dental Clinic

Все по-минимално инвазивно препариране на зъбите

Заради качествата, които притежават цирконият и керамиката, можем да бъдем все по-малко инвазивни в изпиляването на зъбите. При препариране на зъбите за изцяло циркониеви възстановявания можем да отнемем до максимум 0,8-1 мм.

За сравнение при металокерамиката трябва да се отнемат 2 мм от зъбната тъкан от всички страни, за да има достатъчно място за металното кепе и керамиката върху него. Ако не се изпили достатъчно, зъботехникът е принуден да направи коронката с по-големи размери, за да има място за двата материала. 

Възстановяването с цирконий и керамика позволява запазване на повече зъбни тъкани и елиминира нуждата от умъртвяване на зъбите, които подлежат на протезиране.
За да се постави изцяло керамично възстановяване на преден зъб, изпиляването може да бъде редуцирано до само 0,3-0,5 мм. Има случаи, в които не се налага никакво изпиляване при т.нар. адитивни фасети.

Дигитализация при снемането на отпечатъците

Интраоралните скенери все по-настойчиво си проправят път не само в зъботехниката, но и в денталната практика. Смело можем да кажем, че това е бъдещето в денталната медицина.

Става въпрос за камера, която „заснема“ протезното поле, след това специален софтуер подготвя файл със снетата информация и той се изпраща към зъботехника. Елиминира се нуждата от неприятното за пациентите вземане на отпечатъци, което отнема време, може да предизвика рефлекс на гадене и повръщане, а при снемане на неточен отпечатък с шупли, това налага повтаряне на отпечатъка.

Интраоралният скенер улеснява значително комуникацията с лабораторията, която често се намира в друг град или дори в друга държава – изпращането на отпечатъка отнема един клик, което спестява време за транспорт на отпечатъците до зъботехника.

дигитално снемане на отпечатъците

Благодарение на ексклузивните за гр. Русе и областта начин на работа, ноу-хау и постигнати резултати, в ROI Dental Clinic получавате по-добра и модерна алтернатива на традиционните предложения за лечение. Освен че следим за новостите в денталната медицина, за да сме винаги в крак с тях, разполагаме с най-съвременната техника и апаратура, за да се погрижим да бъдете спокойни и да се чувствате комфортно, без да изпитвате болка или притеснение.

Ако имате нужда от съвременно зъбно протезиране с изцяло циркониеви или керамични конструкции, не се колебайте да се свържете с нас – да зададете своите въпроси или да запазите час на тел. +359 888 899 100.